relacja równoważności
logika: Na zbiorze P(N) definiujemy relację ~:
A ~ B ⇔ A ∩ {0, 1, 2} = B ∩ {0, 1, 2}
(1) Wyznacz [∅]~
(2) Ile elementów ma zbiór ilorazowy P(N)/~?
(1) [∅]~ = {A ∊ P(N): A ~ ∅}
Czyli to będą te zbiory, w których elementami nie są 0 lub 1 lub 2 oraz do tej relacji należy
zbiór pusty. Tylko czy da się to jakoś ładnie zapisać? Czy jest to w ogóle wymagane?
(2) P(N)/~ = {[A]~: A ∊ P(N)}
Część wspólna, jaką możemy otrzymać w tej relacji to: ∅, {0}, {1}, {2}, {0, 1}, {0, 2}, {1, 2},
{0, 1, 2}
Tak więc w sumie moc P(N)/~ = 8.
13 lut 21:43
Pytający:
(1) [∅]
~ = {A ∊ P(ℕ): A ~ ∅} = {A ∊ P(ℕ): A ∩ {0, 1, 2} = ∅} = P(ℕ \ {0, 1, 2})
Wybierz sobie, który zapis Ci się podoba.
(2)
13 lut 22:22
logika: Dziękuję
13 lut 22:42