relacja równoważności
logika: Rozważamy relację równoważności na R zdefiniowaną przez:
x ~ y ⇔ sinx = siny
(1) Wyznacz [0]~
(2) Wyznacz [1]~
(3) Wyznacz zbiór ilorazowy tej relacji
(1) [0]~ = {y ∊ R: yR0} = {y ∊ R: siny = sin0} = {y ∊ R: siny = 0} = {2kπ: k ∊ Z}
(2) [1]~ = {y ∊ R: yR1} = {y ∊ R: siny = sin1} = {1 + 2kπ: k ∊ Z} ∪ {π − 1 + 2kπ: k ∊ Z}
(3) R/~ = {[x]~: x ∊ R} = {R} (?)
Chociaż ostatniego nie jestem pewien. Na pewno to jest zbiór zbiorów, tylko, czy dobrze go
określam?
13 lut 20:01
ite:

(3) to zbiór zbiorów wyznaczonych przez liczby z przedziału <0, 2π),
rysunek wyszedł zabawny ale może chyba oddaje ideę
13 lut 20:59
logika: Tak coś też myślałem, a raczej sobie uświadomiłem. Suma tych zbiorów jest równa R.
Czy takie uzasadnienie w postaci rysunku jest wystarczające?
13 lut 21:31
Pytający:
Rysunek jest zbędny, to tylko dodatek (acz bardzo urokliwy,
Ite!

).
W zasadzie:
(3) R
/~ = {[x]
~: x ∊ ℛ}
jest poprawną odpowiedzią, przecież właśnie to oznacza ten zapis.

A jeśli chcesz "upraszczać", to możesz np. tak jak napisała
Ite:
R
/~ = {[x]
~: x ∊ <0, 2π)},
albo jeszcze bardziej:
| | −π | | π | |
R/~ = {[x]~: x ∊ < |
| , |
| )}. |
| | 2 | | 2 | |
Ważne, żebyś zawarł w swym zapisie każdą klasę abstrakcji.
13 lut 22:07
Pytający:
Aha, i jeśli masz coś oznaczone jako R i w tym samym kontekście odnosisz się do zbioru liczb
rzeczywistych, to dobrze użyć innego oznaczenia (ℛ). Przeważnie da się domyślić, o co komu
chodzi, ale lepiej nie pozostawiać wątpliwości.
13 lut 22:13
ite: | | −π | | π | |
A ten mniejszy przedział może być < |
| , |
| > ? Żeby 1 do niego należało? |
| | 2 | | 2 | |
13 lut 22:16
Pytający:
Ba, nawet musi! (a właściwiej ten mój nie może, a Twój jest w porządku)
Mój błąd, rozpędziłem się z tym zawężaniem.

Cytując siebie:
"Ważne, żebyś zawarł w swym zapisie każdą klasę abstrakcji.",
nie to co ja wyżej.
13 lut 22:26
Pytający:
Logika, i jeszcze masz błąd na końcu w (1), powinno być:
... = {kπ: k ∊ ℤ}
13 lut 22:30
logika: Faktycznie, faktycznie. I w zasadzie tak, niby sam zapis jak w (3) jest już sam w sobie
odpowiedzią, ale jeszcze trafię na kogoś, komu tego nie przetłumaczę i punkty polecą

Dziękuję za wyjaśnienia
13 lut 22:42