stereometria
salamandra:

W czworokątnym ostrosłupie prawidłowym wszystkie krawędzie mają długość 18. Oblicz sinus kąta
nachylenia ściany bocznej do płaszyczny podstawy.
h=9
√3
9
2+H
2=(9
√3)
2
81+H
2=243
H
2=162
H=9
√2
| | 9√2 | | √2 | | √6 | |
sinα = |
| = |
| = |
| |
| | 9√3 | | √3 | | 3 | |
Jest dobrze?
| | 2 | |
Nie wiedzieć dlaczego w odpowiedzi mam cosα=√ |
| |
| | 3 | |
13 lut 19:46
janek191:
Błędna odpowiedź
13 lut 19:50
salamandra: dzięki
13 lut 19:51
Saizou :
Mogłeś od razu liczyć cosα i nie trzeba było doliczać H
13 lut 20:02
salamandra: No tak, ale chyba wolniej bym wyliczył z jedynki ten sinus haha
13 lut 20:09