Układ Kroneckera-Capllego
olexxx: | ⎧ | 2x + 4y +z = 7 | |
| ⎨ | x +y +z = 10 |
|
| ⎩ | 4x + y + 7z = 12 | |
Metodą Kroneckera− Capellego wiem że układ ma trzy rozwiązania ale nie wiem jak zapisać je w
postaci parametrycznej
13 lut 19:42
Mila:
Jakie trzy rozwiązania. Układ ma jedno rozwiązanie .
2 4 1
1 1 1
4 1 7
Det=−3
13 lut 20:30
Mariusz:
2x + 4y +z = 7
x +y +z = 10
4x + y + 7z = 12
2 4 1
1 1 1
4 1 7
w
3−2w
1
2 4 1
0 −1 1/2
0 −7 5
w
3−7w
2
2 4 1
0 −1 1/2
0 0 3/2
L=
1 0 0
1/2 1 0
2 7 1
U=
2 4 1
0 −1 1/2
0 0 3/2
y
1=7
2x
1 + 4x
2 + x
3=7
2x
1−121=7
2x
1=128
x
1=64
x
1=64
13 lut 20:31
olexxx: Nie rozumiem od momentu L
13 lut 21:41
olexxx: Mogę prosić o wyjaśnienie? Skąd się wzięło L, x1,x2, x3, y1, y2 i y3?
13 lut 21:41
Mariusz:
Mamy równanie macierzowe
Ax=B
Przyjmujemy że
A=LU
gdzie L to macierz trójkątna dolna zbudowana ze współczynników użytych do eliminacji Gaussa
a U to macierz trójkątna górna powstała po eliminacji Gaussa
Skoro A=LU to
LUx=B
L(Ux)=B
Niech
Ux=y
Mamy zatem dwa układy o macierzach trójkątnych
Ly=B
Ux=y
13 lut 22:43