Szeregi
Szeregi: Cześć!
Może ktoś pomoże
1. Wyznaczyc pełne z rozwazaniem zbieznosci na krancach przedziału przedziały zbieznosci
szeregu:
a) ∑n=1 do ∞ (x−1)n / n5n
b) ∑n=1 do ∞ 3n/n! * (x+2)n
2. Podana funkcje rozwinac w szereg Taylora w punkcie x0=f(x)=2x−1, x0=1
nie umiem tutaj ładnie tego ulożyć, ale wszystko poprawnei ująłem
13 lut 18:16
jc: W zadaniu pierwszym możesz zastosować wzór:
∑c
nx
n
1/R=lim c{{n+1}/c
n (o ile oczywiście granica istnieje)
| | 1 | | 1 | | n | | 1 | |
(a) |
| : |
| = |
| |
| →1/5, R=5 |
| | (n+1)5n+1 | | n5n | | n+1 | | 5 | |
| | 1 | |
x−1=5, ∑ |
| , szereg rozbieżny |
| | n | |
| | (−1)n | |
x−1=−5, ∑ |
| , szereg znieżny |
| | n | |
Przedział zbieżności = [−4, 6)
| | 3n+1 | | 3n | | 3 | |
(b) |
| : |
| = |
| →0, R=∞, przedział zbieżności = R=(−∞,∞) |
| | (n+1)! | | n! | | n+1 | |
Przy okazji, suma drugiego szeregu = e
3(x+2) − 1
| | (ln 2)n | |
Drugie zadanie: f(x)=2x−1=e(x−1) ln 2 = ∑ |
| (x−1)n, suma od n=0 |
| | n! | |
13 lut 19:08