Mila:
l1:
x=1+t
y=1+2t
z=1−t, t∊R
k
1→=[1,2,−1] wektor kierunkowy prostej l1
P
1=(1,1,1)∊l1
l2:
x=−2s
y=1+s
z=2−s , s∊R
k
2→=[−2,1,−1] wektor kierunkowy l2
P
2=(0,1,2)
===========
| | 1 | | 2 | | −1 | |
1) |
| ≠ |
| ≠ |
| proste nie są równoległe, mogą się przecinać albo są skośne |
| | −2 | | 1 | | −1 | |
2) P
1P
2→=[−1,0,1]
Obliczamy wartość iloczynu mieszanego wektorów P
1P
2,k
1,k
2
−1 0 1
1 2 −1
−2 1 −1
W=6⇔ proste są skośne
3) odległość prostych skośnych
n
→=[1,2,−1] x [−2,1,−1]=[−1,3,5] wektor normalny płaszczyzny π równoległej do obu prostych.
P
1∊π ( prosta l
1 leży w tej pł.)
π: −1*(x−1)+3*(y−1)+5*(z−1)=0
π: x−3y−5z+7=0
| | |0−3−10+7| | |
d(P2,π)= |
| |
| | √1+9+25 | |
======
sprawdź rachunki