relacje
logika:

Zdefiniujmy częściowy porządek <R
2, ≤> poprzez <x, y> R <x', y'> ⇔ x ≤ x' ∧ y ≤ y'
(1) Narysuj w układzie współrzędnych zbiór punktów porównywalnych z <1, 2>
(2) Wyznacz kres górny zbioru {<x, y>: x
2 + y
2 = 1} = A.
(3) Naszkicuj zbiór D, który ma jeden element maksymalny, ale nie ma elementu największego.
(1) Czyli tak, bierzemy takie elementy <x, y>, że są w relacji z <1, 2>. Więc otrzymujemy:
x ≤ 1 ∧ y ≤ 2. Wobec tego to będzie ten cały zielony obszar? Pionowe proste to x = 1 oraz y =
2.
(2) Kres górny to najmniejsze ograniczenie górne, czyli w tym wypadku taki element <a, b> ∊
R
2, że:
∀
<x, y> ∊ A <x, y> ≤ <a, b>
Wobec tego wszystkie te elementy muszą być porównywalne z tym jednym. Czy w takim razie będzie
to punkt przecięcia prostych x = 1 oraz y = 1, to jest punkt <1, 1>?
(3) Skoro zbiór ma mieć jeden element maksymalny, ale ma nie mieć największego, to nie może być
ograniczony. No i tu nie bardzo wiem, jak się za to zabrać. Jakieś wskazówki?
13 lut 17:53
ite:

/na rysunku są zaznaczone uporządkowane pary liczb/
(3) proponuję tak
zbiór D to zbiór par: D={<0,
√2>, <0,0>, <1,0>, <2,0>, <3,0>,<4,0>,...}
<0,0>R<0,
√2>
<0,0>R<1,0>
<1,0>R<2,0>
para jest <0,
√2> jedynym elementem maksymalnym, największy nie istnieje.
13 lut 19:40
logika: O, bardzo fajnie

Dziękuję
13 lut 19:49
ite: Ja określenie: element <x, y> jest porównywalny z <1, 2> rozumiem jako <1, 2>R<x, y>
czyli 1≤x ∧ 2≤y ? ?
13 lut 19:56
logika: Hm, no właśnie, to też dobre pytanie. Czy jeśli <x, y> jest porównywalny z <1, 2>, to należy
pisać <1, 2>R<x,y> czy może <x,y>R<1,2>? O ile w relacji równoważności nie ma to znaczenia, o
tyle w liniowym porządku już tak.
13 lut 20:04
logika: Oczywiście miałem na myśli częściowy porządek, choć liniowy również się nada.
13 lut 20:06
ite: Ja to tak rozumiem:
<x, y> zbiór punktów porównywalnych z <1, 2> → tworzą te dla których <1, 2>R<x, y>
<x, y> zbiór punktów z którymi jest porównywalna para <1, 2> → tworzą te dla których
<x,y>R<1,2>
Ale często jestem jedyna, która akurat tak rozumie znaczenie jakichś zwrotów : )
13 lut 20:14
logika: Okej, może ktoś jeszcze się wypowie, bo faktycznie nie wiem już które z którym się porównuje
13 lut 20:19
Kacper:
Dla mnie zbiór punktów porównywalnych to "większe" i "mniejsze" czyli
<x,y>R<1,2>
oraz
<1,2>R<x,y>
Ale ja miałem to tak dawno temu
13 lut 20:29
Kacper:
Znalazłem coś takiego w necie:
Mówimy, że elementy x,y są porównywalne w tym częściowym porządku, gdy xRy lub yRx
13 lut 20:30
logika: No właśnie też znalazłem informację, że to będzie suma tych dwóch zbiorów
13 lut 20:31
ite:

to wtedy tak
13 lut 20:35
logika: Dziękuję
13 lut 20:47
ite: Kacper ja też, bo sobie coś rozjaśniłam : )
13 lut 20:49