Stereometria podstawy
deve: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole ściany bocznej wynosi 24√2, a przekątna podstawy
16. Oblicz objętość i cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
13 lut 17:31
Mila:

|AC|=16
1)
a
√2=16 /*
√2
2a=16
√2
a=8√2
48
√2=8
√2*h
h=6
3) W ΔSEC: k
2=h
2+(4
√2)
2
k=
√68=2
√17
5 ) H
2+|OE|
2=h
2
H
2+((4
√2)
2=6
2
Oblicz H i V
13 lut 18:39
Deve: Czy pole ściany bocznej nie powinno być zapisane wzorem 4*1/2ah=24{2}?
13 lut 18:44
salamandra: A jak zostało zapisane?
13 lut 18:48
Deve: No jest 1/2ah=24√2, a pole ściany bocznej nie powinno być to pomnożene razy 4, bo przecież są
cztery ściany boczne
13 lut 18:50
salamandra: Pole ściany bocznej, a nie pole ŚCIAN bocznych
13 lut 18:50