Niech G będzie grafem rzędu n = 2 , w którym wierzchołki są 8 wyznaczone przez p
Karmel: Niech G będzie grafem rzędu n = 28 , w którym wierzchołki są
wyznaczone przez parami różne ciągi binarne długości 8. Dwa
wierzchołki są połączone krawędzią wtedy i tylko wtedy, gdy w
odpowiadających im ciągach ilości jedynek różnią się o jeden. Jaka
jest minimalna liczba krawędzi, które muszą zostać usunięte z G
w celu uzyskania grafu Eulera?
13 lut 16:49
Pytający:
Niech G = (V, E), V
k = {v ∊ V: "v jest wyznaczony przez ciąg z dokładnie k jedynkami"}.
Wtedy:
| | | | |
∀k ∊ {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} ∀v ∊ Vk deg(v) = | |
| | |
Jedyne wierzchołki o stopniach nieparzystych to te należące do V
1 i V
7. Wystarczy usunąć
krawędzie łączące je odpowiednio z V
0 i V
8. Czyli trzeba usunąć 2 * 8 = 16 krawędzi. A jest
to minimalna liczba krawędzi, które trzeba usunąć, bo żadne dwa wierzchołki o stopniach
nieparzystych nie są ze sobą połączone krawędzią w pierwotnym grafie, więc trzeba usunąć co
najmniej tyle krawędzi, ile jest takich wierzchołków, tj. |V
1| + |V
7| = 16.
13 lut 20:57