rownanie
Mr t : Oblicz dla jakiej wartości parametru m rownanie kwadratowe (m−3)x
2 + (m−2)x+1=0[*] ma wspólny
pierwiastek z równaniem mx+3=0[•]
równanie *(kwadratowe) istnieje ⇔ m≠3 i ma co najmniej 1 rozwiązanie dla Δ≥0
| | −2 | |
Rozpisuje rownanie [*] i wyliczam miejsca zerowe x1= −1 i x2= |
| |
| | 2m−6 | |
| | 9 | |
Następnie za x podstawiam do równania[•] x1 i x2 i otrzymuje m= |
| i m=3 |
| | 2 | |
Rownanie * dla m=3 staje się równaniem liniowym i ma to samo miejsce zerowe co rownanie [•]
Teraz pytanie czemu w rozwiązaniu odrzucili 3?
13 lut 16:28
logika: Najpewniej dlatego, że w poleceniu jest mowa o równaniu kwadratowym. Wobec tego m ≠ 3
13 lut 16:31
Mr t : Okej

, dzięki za szybka odpowiedz!
13 lut 16:32