Pomoc w zadaniu z rachunku prawdopodobieństwa
Sebastian Porowski: Witam
proszę o wytłumaczenie jak rozwiązać to zadanie;
Ze zbioru liczb :{1,2,3,4,5,6,7,8}
Losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby oblicz prawdopodobieństwo;
A) Suma wylosowanych liczb jest większa od 12
B)za każdym razem wylosowano liczbę pierwszą
C) co najmniej raz wylosowano liczbę podzielna przez 4
13 lut 16:18
Bleee:
(a) każda poza 12 będzie wieksza
13 lut 16:30
Bleee:
(b) ile masz liczb pierwszych w tym zbiorze?
13 lut 16:33
a@b:

|Ω|=8*7
|
A|= ....
|
B|=....
C
' −− za każdym razem nie wylosowano liczby podzielnej przez 4
C'=.....
P(C)=1−P(C
')=....
13 lut 16:34
Leszek: Zrob tabelke 8x8 , bez powtarzania sie cyfr np 1,1 ...
Takich par jest 64−8= 56
|Ω|= 56
a) w tabelce wpisz sumy liczb i wybierz > 12 , | A| = ....., P(A) = |A|/|Ω|
b)w tabelce wpisz tylko liczby pierwsze , |B| = ....,
c) ........
13 lut 16:36
a@b:
13 lut 16:38
Sebastian Porowski: Cześć dziękuję za pomoc podaje moje odpowiedzi proszę o sprawdzenie
A) wynik to
P(A)=
B)
P(A)=
C) P(A)= Tutaj nie mam pojęcia jak to zrobić.
16 lut 06:38
Sebastian Porowski: Prosiłbym o informację na miarę waszych możliwości czasowych czy podpunkt a i b rozwiązałem
poprawnie
16 lut 09:59
Jerzy:
Dlaczego w a) w liczniku masz 10 ?
16 lut 10:32
Sebastian Porowski: Wypisałem sobie wszystkie pracy liczb które po zsumowaniu dają liczbę większa niż 12 i wyszło
mi 10 takich par.
16 lut 10:53
Jerzy:
Popatrz na tabelkę 16:34
16 lut 10:55
Sebastian Porowski: Jerzy już widzę o co chodzi ,nie zwróciłem uwagi na zwrot' bez zwracania'
Rozumiem że zamiast 10 powinno być 8?
16 lut 11:11
Jerzy:
Tak.
16 lut 11:17
Jerzy:
B) Dlaczego w liczniku masz tylko 4 ?
16 lut 11:21
Sebastian Porowski: Bo liczby pierwsze to podzielne przez 1 i siebie samą więc wyszło mi że będa to;
1,3,5,7 .Chyba wiem o co chodzi powinno być 16zamiast 4,wypisałem sobie wszystkie możliwe
kombinacje i tak wyszło.
16 lut 11:27
Jerzy:
1 nie jest liczbą pierwszą,ale 2 jest.
16 lut 11:32