1 | 2 | 3 | k | |||||
Oblicz sumę: | + | + | +...+ | +... | ||||
2 | 22 | 23 | 2k |
1 | 1 | 1 | ||||
suma | + | + ... + | + ... = | |||
2 | 22 | 2k |
1 | 1 | 1 | ||||
suma | + | + ... + | + ... = | |||
22 | 23 | 2k |
1 | 1 | 1 | ||||
suma | + | + ... + | + ... = | |||
23 | 24 | 2k |
1 | 1 | |||
Suma = | • | = 2 | ||
2 | (1−1/2)2 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||||||
S= | + | + | + | + | ... /*2 | |||||
2 | 22 | 23 | 24 | 25 |
3 | 4 | 5 | ||||
2S=1+1+ | + | + | +... | |||
22 | 23 | 24 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||||||
S= | + | + | + | + | +.... | |||||
2 | 22 | 23 | 24 | 25 |
1 | 3 | 2 | 4 | 3 | 5 | 4 | ||||||||
2S−S=1+(1− | )+( | − | )+( | − | )+( | − | )+,... | |||||||
2 | 22 | 22 | 23 | 23 | 24 | 24 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
S=1+ | + | + | + | +........ | ||||
2 | 22 | 23 | 24 |
1 | |||||||||||
S= | =2 | ||||||||||
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |