całki
pytanie: | | 1 | |
Czy pole obszaru ograniczonego h(x)= |
| ,y1=1,y2=16 trzeba liczyć osobno od −1 do 0 suma |
| | x4 | |
od 0do 1 i podwoić czy można od razu od −1 do 1. Które funkcje będą tu miały znaczenie?
13 lut 14:48
Blee:
skoro liczysz ∫
−10 coś tam dx + ∫
01 (coś tam) dx
to po co 'podwajać' później

Zrób rysunek to będziesz wiedział które funkcje mają znaczenie
Trzecia rzecz ... czemu mówisz o całkowaniu w granicach <−1 ; 1>
13 lut 14:55
Blee:
| | 1 | |
jak dla mnie to całkujesz w granicach |
| , 1 |
| | 2 | |
13 lut 14:56
pytanie: Ok czyli granicą górna to y=16 a dolną to h(x) i całka −1do0 + całka z takich samych funkcji od
0do1?
13 lut 14:59
pytanie: Aha bo −1 jest ograniczeniem dolnym i ten punkt nie należy do wykresu funkcji a czemu wtedy 1
należy?
13 lut 15:01
Blee:
dlaczego chcesz całkować 'do' / 'od' 0 ? Wyjaśnij mi to
13 lut 15:05
Blee:
zrobiłeś szkic wykresu
13 lut 15:05
pytanie: Nie powinny być dwie (z tymi samymi funkcjami) ∫<−1,−1/2>+∫<1/2,1>
13 lut 15:06
pytanie: Tak
13 lut 15:06
pytanie: 0 nie nalezy źle powiedziałem
13 lut 15:06
Blee:
| | 1 | |
2*(∫01/2 (16 − 1) dx + ∫1/2 1 (16 − |
| ) dx) = ... |
| | x4 | |
13 lut 15:07
Blee:
| | 1 | |
analogiczny obszar (tylko tutaj h(x) = |
| a y2 = 4 |
| | x2 | |
pole tego typu obszaru masz policzyć
13 lut 15:09
pytanie: Pytałem się bo na moim rysunku słabo to widać
13 lut 15:11
pytanie: Bo ciężko na kartce się to rysuje
13 lut 15:12
pytanie: Dziękuję ci bardzo
13 lut 15:12