Planimetria
salamandra: W romb ABCD wpisano okrąg. Długość boku rombu: 10, wysokość: 8.
Obrano na ramieniu AD punkt F, taki ze F dzieli bok na dwa. E jest punktem styczności okręgu do
ramienia AD. Oblicz odległość FE.
Zadanie z dzisiejszego sprawdzianu, na telefonie ciężko zrobić rysunek. Wyszło mi 3, bo promień
okręgu to 4. Wysokość opuszczona z ramienia BC to 8, wiec ten odcineczek od B do kata prostego
z wysokości wynosi 6, wiec podstawa AB z tym wynosi 16, z Pitagorasa wyznaczyłem przekątna.
Połowa przekątnej to będzie odległość od O do A, z Pitagorasa wyznaczyłem AE. Różnica miedzy
AF a AE to = 3, i to szukany odcinek?
13 lut 13:25
a@b:

h=8=2r ⇒ r=4
z podobieństwa trójkątów ASE i DSE z cechy (kkk)
r
2=|AE|*|ED|
16=(5+x)*(5−x) ⇒ x
2=9 i x∊(0,5)
x=|FE|=3
=========
13 lut 13:50
Leszek: Czy punkt F to srodek boku AD , jezeli tak to FO = 5 , EO = 4 i z trojkata prostokatnego EFO ,
EF = 3 , 0 srodek okregu
13 lut 13:51
salamandra: No to mam dobrze
13 lut 13:55
salamandra: Jak zwykle troche pod prąd, ale wyszlo
13 lut 13:57
a@b:
13 lut 13:58
salamandra: A zadanie: w trapezie równoramiennym ABCD kat ostry ma 45 stopni. Przekątna ma 6 i tworzy z
ramieniem kat 120 stopni. Wyznacz długości podstaw.
13 lut 14:00
a@b:
a= 3√6 , b=3√2
==============
13 lut 14:19
salamandra: Tez dobrze uf

dziękuję
13 lut 14:20
Saizou :
| | √6−√2 | |
cos(75)=cos(30+45)=...= |
| |
| | 4 | |
z Pitagorasa masz x
y=x−h
13 lut 14:21
salamandra: Ja zrobiłem z tw. Sinusów. Później napiszę swoje rozwiazanie
13 lut 14:22
a@b:
Też dobrze
13 lut 14:22
salamandra:
√2AB = 6
√3 / *
√2
2AB= 6
√6
AB=3
√6
6=DC*
√2 / *
√2
6
√2 = 2DC
DC=3
√2
13 lut 15:58
salamandra: Do tego zadania z rombem, był jeszcze podpunkt, którego nie ruszyłem, ale ciekaw jestem
rozwiązania.
FGHJ są środkami boków rombu. Oblicz promień koła opisanego na tym czworokącie. Strzeliłem
tylko, że R=5, ale to czysty strzał.
13 lut 16:11
a@b:

No i dobrze "strzeliłeś'
13 lut 17:02
salamandra: A skąd to wynika? Nie widzę tego
13 lut 17:21
Mila:
No to całkiem nieźle napisałeś ten sprawdzian, ale mogłeś lepiej,
bo tłumaczyłyśmy podobne problemy

i dużo pracowałeś.
13 lut 17:21
salamandra: Większości zadań nie pamiętam, a arkusza nie mam, zapamiętałem te, z którymi miałem
wątpliwości. Mam źle tylko to wyżej, no bo nie uzasadniłem, tylko strzeliłem.
13 lut 17:29
Mila:
Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta ..... nie było tłumaczone?
13 lut 17:48
salamandra: Coś było, ale nie pamietam
13 lut 17:53