matematykaszkolna.pl
prosta kanon. słabeusz:
 x=−2−2t  
Jak zapisać taką prostą w postaci kanonicznej y=−3−t ?
 z=1 
13 lut 10:30
Jerzy: Nie ma możliwości. Podobnie jak nie da się zapisać równania prostej na płaszczyżnie w postaci kierunkowej, która jest prostopadła do osi OX.
13 lut 12:52
Leszek: Chyba chodzi o postac ogolna prostej , to podane rownanie jest w postaci parametrycznej. x= −2 − 2t y= −3−t /* (−1) z=t x−y +z = 1 ⇔ x−y +z−1=0, postac ogolna
x+2 y+3 z 

=

=

, postac odcinkowa
−2 −1 1 
13 lut 13:14
Jerzy: Postać kanoniczna, to rzadko stosowana nazwa dla postaci kierunkowej. Skąd masz wzór na rownanie odcinkowe prostej ?
13 lut 13:23
Leszek:
 x+2 
Z kazdego rownania wyznaczam t , x= −2 − 2t ⇒ t =

i.t.d
  −2 
13 lut 13:26
Jerzy: Mam też drugie pytanie, skąd masz wzór na postać ogólną prostej ?
13 lut 13:27
Jerzy: I tutaj bładzisz kolego. Ile ci wyjdzie t z trzeciego równania ?
13 lut 13:28
Jerzy: Pojęcie postać ogólna lub postać odcinkowa odnosi się do płaszczyzny , a nie prostej.
13 lut 13:32
Leszek: Ja przyjalem ,ze w podanym rownaniu jest blad , powinno byc z= t , a nie z=1 Dlatego napisalem w trybie warunkowym " chyba chodzi ...... "
13 lut 13:33
Jerzy: A dlaczego miałby być błąd ? Pewnie gdyby było z = t , to autor postu nie wrzucalby tego zadania. Nie zmienia to faktu,ze nie ma postaci ogólnej prostej, a to co napisałeś na końcu, to postać kierunkowa, anie odcinkowa.
13 lut 13:36
Leszek: Kolego Jerzy mylisz sie , rownanie prostej w przestrzeni podajemy : parametrycznej ,wektorowej, krawedziwej ,ogolnej, odcinkowej−kierunkowej
13 lut 13:38
Jerzy: Gdzie mogę znależć wzór na postać wektorową i odcinkowo − kierunkową ? Możesz podać jakiś link ?
13 lut 13:40
Leszek: np.R.Leitner " matematyka dla inzynierow " tom I , par. Zagadnienia dotyczace prostej i plaszczyzny w przestrzeni .
13 lut 13:44
Jerzy: Nie posiadam tej książki, a szkoda , bo chętnie bym zapoznał się z tymi terminami i wzorami. W intrnecie tego nie znajduję.
13 lut 13:47
Leszek: Przed chwila wpisalem w internecie haslo" prosta w przestrzeni " i mialem duzo mozliwosci , sprawdz to ! Sa nawet pliki w formie pdf , ja teraz uzywam telefonu i moglem sciagnac !
13 lut 13:55
Jerzy: Napisz proszę, jaki jest wzór na równanie w postaci ogólnej.
13 lut 13:56
Leszek: Taki sam jak rownanie plaszczyzny : Ax+ By +Cz +D = 0 Patrz Maciej Grzesiak Instytut Matematyki Politechnika Poznanska .
13 lut 13:59