prosta kanon.
słabeusz: | | ⎧ | x=−2−2t | |
| Jak zapisać taką prostą w postaci kanonicznej | ⎨ | y=−3−t | ?
|
| | ⎩ | z=1 | |
13 lut 10:30
Jerzy:
Nie ma możliwości. Podobnie jak nie da się zapisać równania prostej na płaszczyżnie w postaci
kierunkowej, która jest prostopadła do osi OX.
13 lut 12:52
Leszek: Chyba chodzi o postac ogolna prostej , to podane rownanie jest w postaci parametrycznej.
x= −2 − 2t
y= −3−t /* (−1)
z=t
x−y +z = 1 ⇔ x−y +z−1=0, postac ogolna
| x+2 | | y+3 | | z | |
| = |
| = |
| , postac odcinkowa |
| −2 | | −1 | | 1 | |
13 lut 13:14
Jerzy:
Postać kanoniczna, to rzadko stosowana nazwa dla postaci kierunkowej.
Skąd masz wzór na rownanie odcinkowe prostej ?
13 lut 13:23
Leszek: | | x+2 | |
Z kazdego rownania wyznaczam t , x= −2 − 2t ⇒ t = |
| i.t.d |
| | −2 | |
13 lut 13:26
Jerzy:
Mam też drugie pytanie, skąd masz wzór na postać ogólną prostej ?
13 lut 13:27
Jerzy:
I tutaj bładzisz kolego. Ile ci wyjdzie t z trzeciego równania ?
13 lut 13:28
Jerzy:
Pojęcie postać ogólna lub postać odcinkowa odnosi się do płaszczyzny , a nie prostej.
13 lut 13:32
Leszek: Ja przyjalem ,ze w podanym rownaniu jest blad , powinno byc z= t , a nie z=1
Dlatego napisalem w trybie warunkowym " chyba chodzi ...... "
13 lut 13:33
Jerzy:
A dlaczego miałby być błąd ? Pewnie gdyby było z = t , to autor postu nie wrzucalby tego
zadania.
Nie zmienia to faktu,ze nie ma postaci ogólnej prostej, a to co napisałeś na końcu, to postać
kierunkowa, anie odcinkowa.
13 lut 13:36
Leszek: Kolego Jerzy mylisz sie , rownanie prostej w przestrzeni podajemy :
parametrycznej ,wektorowej, krawedziwej ,ogolnej, odcinkowej−kierunkowej
13 lut 13:38
Jerzy:
Gdzie mogę znależć wzór na postać wektorową i odcinkowo − kierunkową ?
Możesz podać jakiś link ?
13 lut 13:40
Leszek: np.R.Leitner " matematyka dla inzynierow " tom I , par. Zagadnienia dotyczace prostej i
plaszczyzny
w przestrzeni .
13 lut 13:44
Jerzy:
Nie posiadam tej książki, a szkoda , bo chętnie bym zapoznał się z tymi terminami i wzorami.
W intrnecie tego nie znajduję.
13 lut 13:47
Leszek: Przed chwila wpisalem w internecie haslo" prosta w przestrzeni " i mialem duzo mozliwosci ,
sprawdz to !
Sa nawet pliki w formie pdf , ja teraz uzywam telefonu i moglem sciagnac !
13 lut 13:55
Jerzy:
Napisz proszę, jaki jest wzór na równanie w postaci ogólnej.
13 lut 13:56
Leszek: Taki sam jak rownanie plaszczyzny : Ax+ By +Cz +D = 0
Patrz Maciej Grzesiak Instytut Matematyki Politechnika Poznanska .
13 lut 13:59