planimetria
salamandra:

1. na rysunku czworokąt ABCD jest rombem. Zatem kąt rozwarty tego rombu ma miare?
t= 5
√2
DC=t
EC
2+5
2=(5
√2)
2
EC
2+25=50
EC=5
więc DCE=45 stopni, to kąt rozwarty = 135 stopni?
13 lut 09:51
salamandra:

2. w trapezie ABCD wpisanym w okrąg o środku O, boki AD, DC, BC mają taka sama długość. Zatem
α i β=?
tam, ten kąt to 34, słabo widac na rysunku, nie wiem szczerze co mogę z tego kąta wywnioskować?
13 lut 09:54
Blee:
1) Wyliczanie EC jest zbyteczne
| | 5 | | √2 | |
sin(∡ECD) = |
| = |
| −> ∡ECD = 45o |
| | 5√2 | | 2 | |
więc rozwarty = 180 − 45 = 135
13 lut 09:59
salamandra:

Na czworokącie ABCD przedstawionym na rysunku mozna opisać okrąg. Zatem miara kąta DAB jest
równa?
ABC jest trójkątem równoramiennym, więc 180−40 = 4α
α=35
2α=70
Więc kąt SDA musi być równy 50, aby zachodził warunek opisywalności. W trójkącie CSB, kąt CSB
musi być 105, jako uzupełnienie do 180
Kąt DSA wierzchołkowy= 105, więc kąt DAS =25, więc DAB = 2α+25 = 95. Dobrze?
13 lut 10:02
Bleee:
2) rozumiem że przy tym kącie 34o masz styczną do okręgu. W takim razie α = 90 − 34
β = 180 − α
13 lut 10:03
salamandra: No właśnie Blee nie mam pewności, że to styczna, wcale mi to na styczną nie wygląda
13 lut 10:03
salamandra: odpowiedzi sa:
α=34 i β=146
α=42 i β= 138
α=52 i β=128
α=68 i β=112
13 lut 10:05
13 lut 10:06
Bleee:
3) trochę krocej:
Masz α
W takim razie z trójkąta BCD część kąta przy C = 45
Warunek wpisania czworokąta: szukany kat = 180 − 40 − 45 = 95
13 lut 10:07
Blee:

2)
masz trzy przystające trójkąty równoramienne.
γ + 34 = 90 −> γ = 56
β = 2γ = 112
α = 180 − β = 68
13 lut 10:15
salamandra:

ABCD jest deltoidem. Dłuższa przekątna tego deltoidu ma dlugosc?
|AB|= 4
√2
Więc CB również 4
√2, ABC jest "połową kwadratu", więc AC= 4
√2{2} = 8.
| | DM | | DM | |
Dzielę ΔADC na dwa, tg60= |
| = |
| |
| | AM | | 4 | |
4
√3 = DM
| | 1 | |
BM nie będzie po prostu połową przekątnej "kwadratu"?, więc |
| *AC = 4 |
| | 2 | |
więc DB= 4
√3+4?
13 lut 10:16
salamandra: A skąd Blee wynika, że γ+34 = 90? Czyli to jednak styczna?
13 lut 10:17
Blee:
no oczywiście że jest to styczna ... tyle że styczna tworzy kąt 90
o z promieniem a nie bokiem
trapezu

(co początkowo przyjąłem)
13 lut 10:23
salamandra: Rozumiem, jednak z rysunku w zadaniu wcale nie wynika, ze to styczna

Jak mi potwierdzisz jeszcze ten deltoid będę mega wdzięczny
13 lut 10:24
Blee:
Dobrze.
4) Trochę inne podejście:
|AB| = 4
√2
∡BAC = 45
o (bo ΔABC jest równoramienny)
| | |AB| | |
|AC| = |
| = 4*2 = 8 |
| | cos 45o | |
| | a√3 | |
ΔACD jest równoboczny .. h = |
| = 4√3 |
| | 2 | |
13 lut 10:27
salamandra:

Dzięki....

Jeszcze jedno ale to już opcjonalnie,
Na okregu o srodku O i promieniu 7,5 opisano trapez. Ramiona mają dlugosc 17.
Więc podstawy maja dlugosc?
2r= h
h= 15
| | a−b | |
Rozumiem ze musze poprowadzic z wierzcholkow C i D wysokosci i jakoś się bawić |
| ? |
| | 2 | |
13 lut 10:30
salamandra: Czy linią środkową, która będzie promieniem? (dwoma promieniami), bo chyba w połowie ramion
jest styczność okręgu z ramionami prawda?
13 lut 10:34
Blee:
10:34 −−− nie.
To ma miejsce jedynie jeżeli trapez jest kwadratem
Ale wiesz, że h = 15
(a−b) + 2b = 34 −> b = 9 −> a = 25
13 lut 10:49
salamandra: A skąd ta ostatnia linijka wynika? To 34?
13 lut 11:04
salamandra: Ok , z warunku wpisywalnosci okręgu w czworokąt
13 lut 11:10
salamandra: Dzięki Blee raz jeszcze, większość z tych zadań dostałem na teście, co prawda z innymi danymi,
ale gdybyś nie potwierdził, że dobrze robię, to pewnie bym kombinował
13 lut 20:13