Graniastoslupy
Esssssa: Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego, podstawą jest równoległobok o
przekątnych 10 i 28 i polu równym 78. Wysokosc graniastoslupa jest rowna 10.
13 lut 08:20
janek191:
Wychodzą "brzydkie" rachunki.
13 lut 08:47
Esssssa: wysokosc jednak 12
13 lut 09:04
Mila:

p=28
q=10
cosα=U{
√3379{70}}
b
2=7
2+5
2−2*5*7*U{
√3379{70}}
b
2=74−
√3379
b=
√74−√3379
a=
√74+√3379
P
b=2*(
√74+√3379+
√74−√3379)*10
| | 1 | |
Może pole =70 ? wtedy sinα= |
| |
| | 2 | |
albo
P=84 ?
13 lut 17:17