Funkcja
Maciess: Czy istnieje jakaś "ładna" funkcja z ℚ→ℕ która będzie różnowartościowa? Bo nic na szybko mi nie
przychodzi do głowy
13 lut 00:10
Leszek: O co Ci chodzi , doprezuj zadanie
Funkcja roznowartosciowa np. f(x) = √x , f(x)= ln x , f(x) = ax ...........
13 lut 13:31
Saizou :
Te funkcje nie mają wartości naturalnych
13 lut 14:00
Leszek: A jaka jest tresc zadania ? ?
13 lut 14:01
jc: Weźmy dla uproszczenia dodatnie liczby wymierne: x/y, x,y∊N.
Możemy założyć, że nwd(x,y)=1.
Funkcja x,y → (x+y−1)(x+y−2)/2 + x jest różnowartościowa.
13 lut 14:25
Saizou :
Maciess szuka funkcji, która jest różnowartościowa, a jej dziedziną jest zbiór liczb
wymiernych,
a wartości są naturalne.
Leszek wskazane przez Ciebie funkcje są różnowartościowe, ale nie przyjmują
wartości naturalnych dla x∊Q
13 lut 14:26
Maciess: Dzięki
jc! nwd to chyba dobry trop
13 lut 15:26