równiania i nierówności
allaaaa: Pracując dziennie po 12 godzin, 52 robotników postawiło się w ciągu czterech dni 8 m muru wokół
zamku królewskiego. Ilu trzeba robotników pracujących 10 godzin dziennie, aby postawić go w
ciagu 6 dni 18 m muru?
24 lut 17:13
Zielona Gałązka: I ekipa
jeśli za 4 dni postawili 8m to w jeden dzień postawili 2m muru
jeśli pracowali 12 godz. dziennie to w 1 godzinie postawili 2 : 12 = 2/12m muru
II ekipa
jeśli za 6 dni postawić mają 18 m to za jeden dzień 18 :6= 3 metry dziennie
jesli pracować mają 10 godzin dziennie to za jedną godzinę musza postawić 3 :10 = 3/10m muru
Teraz proporcja:
I ekipa 52 robotników −−−−−−−− 2/12 muru (w jednej godzinie)
II ekipa x robotników −−−−−−−−−3/10 muru ( w jednej godzinie)
x * 2/12 = 52 * 3/10
2/12 x = 156/10 * 12/2
x= 93,6
Czyli wypadałoby, że to ma być 94 robotników.
Dziwny ten wynik
27 lut 00:50
Basia: ale poprawny; liczyłam inaczej; wyszło tak samo
27 lut 01:08