stereometria
salamandra: https://i.imgur.com/IwyfsHi.jpg 6.40 przykład c)
Mam wrażenie, że można to zrobić szybciej, a ja poszedłem aż w stronę tw. cosinusów.
(
√5)
2+(
√15)
2=|B
1C|
2
2
√5=|B
1C|
z tw. cosinusów
α = AB
1C
(
√15)
2=(2
√5)
2+(2
√5)
2−2*2
√5*2
√5*cosα
15=20+20−2*20*cosα
| | 1 | | √39 | | 5√39 | |
P=2√5* |
| *2√5* |
| = |
| |
| | 2 | | 8 | | 4 | |
No niby wyszło, ale chyba można jakoś prościej prawda?
I jeszcze jedno pytanie− czy w tym wypadku mogę ujemny wynik sinusa odrzucić (czy mogę założyć
że AB
1C jest na pewno ostry?)
11 lut 22:49
Saizou : ΔAB
1C jest równoramienny
tyle powinno Ci wystarczyć

Nawet jeśli jest rozwarty to w I i II ćwiartce sinus jest dodatni
11 lut 23:12
Mila:
W Δrównoramiennym oblicz wysokość z tw. Pitagorasa.
11 lut 23:20
Mila:
Coraz lepiej sobie radzisz
11 lut 23:22
salamandra: Dzięki
11 lut 23:23
salamandra: Po prostu łatwiejsze chwilowo zadania

, przynajmniej ja tak odczuwam
11 lut 23:28