grannica
kasia: | | (√n2−1+4*n2)2 | |
granica ciągu: |
| |
| | n2+5 | |
wyszło mi ze granica wynosi 25 ale nie jestem pewna
11 lut 22:49
jc: Czy nic nie pomyliłaś w treści? Ten ciąg jest rozbieżny.
11 lut 22:51
Blee:
zapisz to poprawnie ... tak jak jc napisał − ciąg jest rozbieżny
11 lut 22:55
kasia:
wysyłam w załączniku ten przyklad bo bardzo skomplikowany i cieżko mi zapsiac

Wyszło mi an = −25 + 20 = 5
https://imgur.com/a/ET0CBY8
11 lut 23:01
kasia: w mianowniku skorzystałam ze wzoru na mnozenie , potem wyciagnelam przed nawias najwyzsza
potege i tak wyszlo
11 lut 23:03
kasia: a juz widze błąd napisałąm n2 zamiast samo n
11 lut 23:04
Leszek: | | (√ n2 −1 +4n)2 | |
lim |
| = 25 |
| | n2 + 5 | |
12 lut 14:46