Ciag geometryczny
Miles: Dzis na pk miałem takie zadanie
W malejącym ciagu geometrycznym zachodzi rownosc 3a2 / 2a3 − 3a2 = 1.
Wyznacz iloraz tego ciągu
po wyliczeniach wyszło mi ze q = 3 i z definicji ciagu malejacego wyszlo mi ze a1≤0 wiec
teoretycznie by sie zgadzalo jednak w odpowiedziach q = −3 i nie wiem jakim cudem...
Czy mogłby ktos rozwiazac to
zadanie ?
11 lut 22:09
Blee:
My też nie wiemy jakim cudem, zwłaszcza że q = −3 oznacza, że ciąg NIE MOŻE być ciągiem
(geometrycznym) malejącym.
11 lut 22:42