najmniejsza wartosc funckji
Gangster: Wykaz ze funkcja f(x)= x2−6x przyjmuje najmniejsza wartosc rowna −9
zadanie banalne, jednak jak to zrobic bez funckji kwadratowej? bez delty?
11 lut 21:15
salamandra: Pochodna?
11 lut 21:15
ABC:
normalnie ze wzoru na (a−b)
2
x
2−6x=(x−3)
2−9 i koniec
11 lut 21:16
janek191:
f(x) = x
2 − 6 x
y
min = q = f(3) = 3
2 − 6*3 = 9 − 18 = − 9
11 lut 21:17
Saizou :
zabierasz się za zadanie z funkcji kwadratowej i chcesz bez niej rozwiązać zadanie? Ciekawe
x2−6x=x2−6x+9−9=(x−3)2−9 → wartość najmniejsza dla x=3
11 lut 21:17
logika: Ramiona skierowane do góry → najmniejsza wartość funkcji jest w wierzchołku paraboli.
11 lut 21:17
Gangster: dzieki Saizou,
Co do reszty ludzie to jest funckja kwadratowa, umiem to policzyc za jej pomoca, ja chcialem
zrobic to bez funkcji kwadratowej
11 lut 21:19
Gangster: a taka funkcja? f(x)= −4x2+4x+2
wykazac ze przyjmuje najwieksza wartosc rowna 3
11 lut 21:25
a@b:
f(1/2)= ......... =
3
11 lut 21:27
Gangster: ale jest to funkcja kwadratowa a ja potrzebuje rozwiazania bez jej uzycia
11 lut 21:29
a@b:
11 lut 21:29
a@b:
f(x)=−4(x−12)2+3
11 lut 21:32
logika: Nie, nie określiłeś się dokładnie. To co zrobił Saizou to również metoda zwijania funkcji
kwadratowej do postaci kanonicznej. Czyli jest to postać kanoniczna funkcji kwadratowej. A
więc wciąż coś związanego z funkcją kwadratową

A licząc wierzchołek i wartość w wierzchołku masz to samo
11 lut 21:39