Rachunek prawdopodobieństwa - kule
RycerzOrtalionu: Cześć, potrzebowałbym rozwiązań do tych zadań, ew. jakąś pomoc bo kompletnie nie wiem jak się
do tego zabrać.

Zad. 1
Z urny, w której jest n kul ponumerowanych od 1 do n losujemy dwie
kule bez zwracania. Prawdopodobieństwo wylosowania takich dwóch kul, że wartość
bezwzględna różnicy ich numerów wynosi 3 jest równe 14/9n. Oblicz ilość kul w urnie.
Zad. 2
W urnie jest n kul białych i (9 − n) kul czarnych. Losujemy z niej trzy
razy jedną kulę ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej 2
razy. Dla jakich n prawdopodobieństwo tego zdarzenia jest największe?
Zad. 3
Ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} losujemy dwie cyfry. Jeśli ich suma będzie
podzielna przez 3 losujemy 5 kul z urny pierwszej, w której jest 1 kula biała, 5 kul
czarnych i 4 kule niebieskie. Jeśli suma wylosowanych cyfr nie będzie podzielna przez
3 losujemy 4 kule z urny drugiej, w której są 2 kule białe, 3 kule czarne i 2 kule
niebieskie. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 1 kuli białej pod warunkiem, że
jedną z wylosowanych cyfr będzie 5.
Maciess: W 1
1,2,3,4,5,6....,n−4,n−3,n−2,n−1,n
Jak wybierzesz jako pierwsze kule z numerem 1 to dla niej dobierzesz tylko jedną kulke, taką
że różnica numerow jest 3.
Tak samo dla 2 i 3. Analogiczna sytuacja będzie na końcu "ciągu". Dla pozostałych numerów
dobierzemy zawsze dwa numery które spełniają nasze załozenia
Np na 13 moze byc 10 i 16.
A − nasze zdarzenie z zadania
|A| =2(n−6)+6=2n−6
n=10