Metoda operatorowa
Kinga: Rozwiązać metodą operatorową:
y'−y=2te
3t−e
3t
y(0)=0
| | 2s−7 | | A | | B | |
F(s)= |
| = |
| + |
| /*WM |
| | (s−3)(s−1) | | s−3 | | s−1 | |
2s−7=A(s−1)+B(s−3)
| | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | |
F(s)=− |
| |
| + |
| |
| |
| | 2 | | (s−3) | | 2 | | (s−1) | |
Czy to jest dobrze ?
11 lut 20:58
b.: Można łatwo sprawdzić podstawiając otrzymany y do równania −− okaże się, że nie jest dobrze.
Szkoda trochę, że pośrednich rachunków nie wstawiłaś, bo teraz musiałbym liczyć sam, żeby
zobaczyć dokładnie, gdzie jest błąd.
Ale na pewno coś jest źle już dla F(s), bo rozkład na ułamki proste jest poprawny i odwrócenie
transformaty również.
11 lut 22:59
Mariusz:
| | 2 | | 1 | |
sF(s)−F(s)= |
| − |
| |
| | (s−3)2 | | s−3 | |
| | 2−(s−3) | |
(s−1)F(s)= |
| |
| | (s−3)2 | |
| −s+5 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (s−3)2(s+1) | | s−3 | | (s−3)2 | | s−1 | |
A(s−1)(s−3)+B(s−1)+C(s−3)
2=−s+5
A(s
2−4s+3)+B(s−1)+C(s
2−6s+9)=−s+5
A+C=0
−4A+B−6C=−1
3A−B+9C=5
C=−A
2A+B=−1
−6A−B=5
C=−A
B=−1−2A
−6A+1+2A=5
−4A=4
A=−1
B=1
C=1
| | −1 | | 1 | | 1 | |
F(s)= |
| + |
| + |
| |
| | s−3 | | (s−3)2 | | s−1 | |
y(t)=(t−1)e
3t + e
t
12 lut 00:18