Trójkąty podobne
myszojeleń: W trójkąt równoboczny o boku 10 wpisano kwadrat, tak że dwa jego wierzchołki leżą na jednym
boku trójkąta, a dwa pozostałe na dwóch innych bokach trójkąta. Jaka jest długość boku tego
kwadratu?
11 lut 18:45
myszojeleń:
11 lut 18:45
Leszek: Zrob rysunek i otrzymasz dwa trojkaty prostokatne o katach 90 ° , 60° , 30 °
x− bok kwadratu ,
z podanego trojkata , krotsza przyprostokatna y = xtg30°
bok : 10 = 2y + x ⇒ x( 2√3/3+1} =10 ⇒x=......
11 lut 19:31
a@b:

3x+2x
√3=10
x(2
√3+3)=10
3x=10(2
√3−3)
============
11 lut 21:24