5 | ||
. Oblicz pole tego trójkąta oraz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka kąta | ||
12 |
b | ||
tgα= | ||
a |
5 | b | ||
= | |||
12 | a |
12 | ||
a= | b | |
5 |
12 | ||
cosα= | ||
13 |
| ||||||||
cosα= | ||||||||
c |
12 |
| ||||||||
= | |||||||||
13 | c |
156 | ||
12c= | b | |
5 |
13 | ||
c= | b | |
5 |
12 | 13 | ||
b+b+ | b=60 | ||
5 | 5 |
h | ||
tgα= | ||
a |
5 | h | ||
= | |||
12 | a |
5 | h | ||
= | |||
12 | 24 |
1 | ||
P= | *a*b*sin90 = 120 | |
2 |
h | ||
Jeden błąd już widzę bodajże− z zielonego trójkąta sinα zamiast tgα to | i wyjdzie | |
a |
120 | ||
h= | ||
13 |
5 | ||
skoro tgα= | to przyprostokątne mają długości 5x oraz 12x. | |
12 |
5 | ||
tgα= | ||
12 |
1 | ||
2) PΔ= | *10*24⇔P=120cm2 | |
2 |
1 | 240 | |||
120= | *26*h ⇔h= | |||
2 | 26 |
120 | ||
h= | cm | |
13 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |