Oblicz obwód i pole tego trapezu.
Nixx1: W trapez równoramienny wpisano okrąg, oblicz obwód i pole tego trapezu.
Kąt ostry ma miarę 60st., a promień okręgu opisanego na tym trapezie jest równy 1 cm.
24 lut 17:06
M:
11 maj 16:44
Leszek: wysokosc trapezu H = 2r=2 cm
ramie trapezu sinα = H/c ⇒c = 2H√3/3⇒ c= 4√3/3
z twierdzenia o okregu wpisanego w czworokat : a + b = 2c
pole = c*H = 8√3/3
obwod = 4c=16√3/3
11 maj 21:20
Kropka: 2r to średnica okręgu wpisanego a nie opisanego, więc nie jest równa 2.
12 maj 12:22