zbiór
logika: Zdefiniujmy A ⊆ ℕ × P(ℕ) w następujący sposób:
<n, N> ∊ A ⇔ n ∊ N
Znajdź rzuty A. Opisz A0, A∅, A{1}.
No więc elementy A są postaci <liczba, zbiór>, pod warunkiem, że liczba ∊ zbiór. Tylko teraz
tak, rzut na pierwszą oś (współrzędną), to będą wszystkie liczby naturalne, bo możemy znaleźć
przynajmniej jeden element zbioru potęgowego taki, że n ∊ N. Na przykład {n}.
Ale co z rzutem na drugą oś, gdzie mamy jakieś zbiory?
Co do cięć:
A0 − cięcie pionowe w punkcie 0. No i tutaj też mam problem, bo przecież można łatwo
skonstruować zbiór {0}, ale również {0, 1}, {0, 1, 2} i tak dalej.
A∅ = ∅, bo zbiór pusty nie ma żadnego elementu.
A{1} = 1, bo tylko 1 ∊ {1}.
11 lut 15:11
Maciess: Ja bym powiedział że rzut na drugą oś to bedzie P(ℕ)\∅ . Niech B będzie dowolnym niepustym
podzbiorem liczb naturalnych. Wtedy np
<min(B),B> ∊A
A0 no i masz wszystko. To są wszystkie podzbiory liczb naturalnych które zawierają 0. Nie wiem
czy zapis jest poprawny ale ja bym dal tak
A0={ X: X∊P(N) ∧ 0∊X}
Załóżmy że
A∅≠∅
p∊ℕ
<p,∅>∊ A ⇔ p∊∅ sprzeczność
Więc A∅=∅
A{1}={1} raczej w ten sposob bo cięcie jest zbiorem i u ciebie to napsiałeś ze
zbiór=liczba
11 lut 15:53
logika: Faktycznie, cięcie jest zbiorem. Zapomniałem. Co do rzutu na oś, też mi się tak wydaje. I chyba
A
0 też dobrze opisane. Dziękuję
11 lut 15:57
Maciess: Gdzie studiujesz? Bo wydaje mi się ze te zadania juz gdzies widzialem
11 lut 16:00