Równanie zespolone
Zdesperowany student: Siemanko. Mam takie zadanko z liczb zespolonych.
Nie bardzo wiem jak się za to zabrać.
Trzeba rozwiązać równanie zespolone:
z2+(−1+i)z+4+7i=0
11 lut 14:51
Jerzy:
Jak w równaniu kwadratowym, Δ = .... itd.
11 lut 14:52
Zdesperowany student: A jak się liczy deltę z i?
11 lut 14:56
Jerzy:
Δ = (−1 + i)2 −4(4 + 7i)
11 lut 15:06
Zdesperowany student: Mi wyszły 4 rozwiązania:
z=−3+5i
z=3−5i
z=−3−5i
z=3+5i
Nie za dużo ich? Wszystko ok?
11 lut 15:24
Leszek: Parami sa identyczne np. z= 3 +5/i = 3 − 5i
11 lut 15:28
Zdesperowany student: O rzeczywiście, dzięki wielkie
11 lut 15:28