zbiór
logika:

Mam naszkicować zbiór {<x, y> ∊ R
2: x <|y| ⇒ y = 4x}
Wobec tego, najpierw rozpatrzmy, kiedy poprzednik jest prawdziwy i następnik również. Widać, że
prosta y = 4x zawiera się w tej części płaszczyzny, którą wyznacza x < |y|. Wobec tego zarówno
poprzednik jak i następnik są prawdziwi tylko wtedy, gdy y = 4x. Z kolei jeśli x > |y|, to
następnik może być dowolny. Czy wobec tego będzie to zbiór, który zaznaczyłem na rysunku?
Legenda:
przerywane linie − proste y = x oraz y = − x
czerwona prosta − prosta y = 4x
11 lut 14:05
ite: Trochę inny zbiór.
Najwygodniej skorzystać z prawa eliminacji implikacji i podany warunek zamiast (p ⇒ q) zapisać
w postaci (~p ∨ q). Wtedy rysujesz sumę dwóch obszarów.
Zaprzeczenie (x <|y|) jest inne niż podajesz.
11 lut 14:30
logika: Faktycznie. ¬(x < y ∧ −x > y) ⇔ x ≥ y ∨ −x ≤ y.
Zaraz spróbuję poprawić
11 lut 15:13
logika:

Czyli to będzie czerwony obszar + te dwie zielone proste. Bo to będzie suma zbiorów x ≥ y, −x ≤
y oraz 4x = y
11 lut 15:22
ite:
(x <|y|) to nie to samo co (x < y ∧ −x > y)
(x <|y|)⇔(x < y ∨ −x > y)
chyba prościej ¬(x<|y|) zapisać (x≥|y|)
ten poprzedni obszar + półproste wyznaczające go, ponieważ warukiem jest nie x>|y| ale x≥|y|
11 lut 16:12
Bez komentarza: Dobra, faktycznie, ten mój warunek jest głupi. Dziękuję za pomoc
11 lut 16:40