zad
slaby_licealista: Obliczyć (1−i√3)4
11 lut 13:44
Szkolniak: [(i√3−1)2]2=(−2i√3−2)2=(2i√3+2)2=8√3i−8
11 lut 14:24
PW: (1 − √3i)2 = 12 − 2i√3 + (i√3)2 = 1 − 2√3i − 3 = −2 − 2√3i = −2(1 + √3i)
(1 − √3i)4 = ((1 − √3i)2)2 = (−2(1 + √3i))2 = 4(1 + √3i)2 = 4(1 + 2√3i + 3i2) =
= 4(1 + 2√3i − 3) = 4(−2(+ 2√3i) = −8(−1 + √3i)
11 lut 16:07
PW: W ostatnim wierszu pomyliłem się: powino być
4(−2 + 2√3i) = −8(1− √3i)
(Szkolniak ma dobry końcowy wynik).
11 lut 16:12
Saizou :
albo skorzystać ze wzorów de Miovier'a
11 lut 16:20
: w liceum nie ma liczb zespolonych
11 lut 20:55