Wartość bezwględna
York: Cześć,
Mam naszkicować wykres funkcji f(x) = x|x−4|
Czy mogę moduł wymnożyć przez x? Bo wiem, że gdyby to była liczba to mogę liczbę wymnażać przez
moduł, ale nie wiem jak ze zmienną.
11 lut 13:25
Blee:
rozpatrz dwa przypadki:
x ≥ 4 wtedy
f(x) = x*(x−4)
x < 4 wtedy
f(x) = x*(−(x−4)) = −x*(x−4)
i rysujesz
11 lut 13:26
York: OK, dzięki
11 lut 13:28
a@b:

1/ dla x <4
f(x)= x( −x+4) = −x
2+4x −− część paraboli
2/ dla x≥4
f(x)= x(x−4) x
2−4x −−− część paraboli
f(x) −−− czerwony wykres
11 lut 13:31
York: A jeszcze drugie pytanie, jeśli mam rozwiązać równanie gdzie mam tylko dwie wartości bewzględne
np.:
|3x−1 = |4x+5| to tutaj mogę sobie podnieść do kwadratu i wyjdzie mi jakaś funkcja kwadratowa,
ale jeśli miałbym dodatkowo liczbę w równaniu np. |3x−1 = |4x+5| + 7 to tutaj nie opłaca się
chyba podnosić do 2 tylko rozwiązywać przedziałami, prawda?
11 lut 13:37
Blee:
niee ... wtedy rozpatrujesz 3 przypadki
Nie podnosisz do 2
11 lut 13:54
PW: Dla równania
|3x − 1| = |4x + 5|
myślenie jest następujące:
|a| = |b| ⇔ (a = b) ∨ (a = − b),
a więc rozpatrywane równanie jest równoważne alternatywie równań
3x − 1 = 4x + 5 ∨ 3x − 1 = 4x + 5.
11 lut 16:23
PW: Oczywiście drugie rónanie powinno wyglądać:
3x − 1 = − (4x + 5)
11 lut 16:32