matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje, sprawdzenie zadania
Szkolniak:
Dla jakich liczb całkowitych a i b funkcje y=2x+b i y=ax+3 mają to samo miejsce zerowe.
b
3
2x+b=0 ⇒ x=−
, ax+3=0 ⇒ x=−
2
a
b
3
−
=−
⇒ ab=6
2
a
Zatem: (a,b)∊{(−6,−1),(−3,−2),(−2,−3),(−1,−6),(1,6),(2,3),(3,2),(6,1)} Jest okej?
10 lut 22:54
a@b:
ok
10 lut 23:00
Szkolniak:
10 lut 23:08