planimetria
salamandra:

Pole trapezu równoramiennego jest równe 39
√3. Ramię długości 6
√3 tworzy z dłuższą podstawą
kąt o mierze 30 stopni. Oblicz obwód L trapezu i długość d przekątnej trapezu.
c=6
√3
| a−b | |
x= |
| , gdzie a= długość dłuższej podstawy, b= długość krótszej podstawy |
| 2 | |
sin30 = U{h}{6
√3
h=3
√3
x=9
78
√3=(a+b)*3
√3
a+b=26
t=13
z tw. cosinusów w ΔAMC
d
2=13
2+(3
√3)
2−2*13*3
√3*cos90
d
2=169+27
d
2=196
d=14
a=22
L=26+12
√3
Czy jest jakiś prostszy sposób na to zadanie, którego nie znam, gdyż ten sposób jest trochę
czasochłonny. Z góry dzięki za ewentualne alternatywy
10 lut 22:19
a@b:

1/ z trójkata AED"ekierki" : h=3
√3, |AE|=9
| a+b | |
W trójkącie EBD : |EB|= |
| |
| 2 | |
L=12
√3+26
==========
i po ptokach
10 lut 22:34
a@b:
Oblicz jeszcze : |BD|2 =h2+|EB|2
|BD|=..........
10 lut 22:36
salamandra:
10 lut 22:38
Mila:

P=39
√3
c=6
√3
| a+b | | a−b | |
W trapezie równoramiennym : |EB|= |
| , |AE|= |
| |
| 2 | | 2 | |
===================================================
1) W ΔAED:
h=3
√3
a+b=26
2) W ΔDEB:
d
2=13
2+(3
√3)
2
d=14
3)
L=26+12√3
d=14
10 lut 22:39
a@b:

Trójkąt "ekierkowy" o kątach 30
o,60
o, 90
o
10 lut 22:40
salamandra: Dziękuję Wam, zawsze to te dwie minuty zaoszczędzone na maturze
10 lut 22:41