Stereometria
Lili: Przekątne prostokąta o długości 8 przecinają się pod kątem 60° oblicz objętość walca którego
powierzchnia boczna została utworzona z opisanego prostokąta jeśli wiadomo że wysokość walca
jest równa krótszemu z boków prostokąta
Powinno wyjść 48/pi Ale mi nie wychodzi
10 lut 20:57
Leszek:
Mniejszy trojkat w prostokacie jest rownoboczny , czyli krotszy bok a= 4
Dluzszy z twierdzenia
Pitagorasa b =
√ 256 − 16 = ....
H = 4
Dokoncz !
10 lut 21:05
janek191:

α = 60
o
h = 4
x = 2
√3
2 x = 4
√3
4
√3 = 2π r
| | 12 | | 48 | |
V = π r2*h = π* |
| *4 = |
| |
| | π2 | | π | |
10 lut 21:11
Leszek: Sorry b = √ 64 − 16 = 4√3
10 lut 21:12