rownanie
odton: Podaj, dla jakich wartości parametru a rownanie |x+5| + |x−5| = ax ma jedno rozwiązanie:
1) dla x ∊ (−
∞;−5)
x(a+2)=0
2) dla x∊<−5;5)
3 dla x<5;
∞)
x(a−2)=0
Wiem ze dla a=2 i a=−2 rownanie ma nieskończenie wiele rozwiązań, jednak nie potrafie określić
dla jakiego a ma jeden rozwiązanie
10 lut 20:57
10 lut 20:59
odton: Wychodzi mi dobry wynik robiąc to metoda podstawiania jakiś cyfr za a i licząc ze znajdę taka
dla której mam 1 rozwiązanie, jednak istnieje może jakiś praktyczniejszy sposób aby znaleźć te
wartości a dla których mamy 1 rozwiązanie?
10 lut 21:00
odton: ładnie wychodzą te przedziały, dzięki Leszek, wytłumaczysz czemu tak?
10 lut 21:02
Leszek: Patrz warunek 2)
10 lut 21:08
Mr t : Tylko w tym przedziale który wychodzi: a∊(−2;2) jest nieskończenie wiele rozwiązań?
10 lut 22:47
Mr t : | | 10 | |
Rozwijają myśl z 22:47: z −5≤ |
| <5 wychodzi, ze a∊<−2;2), dla tego a rownanie ma |
| | a | |
nieskończenie wiele rozwiązań
10 lut 22:49
Mr t : Poprawka, nie ma rozwiązania...
10 lut 22:50
Mr t : Mógłbyś przestawić swoj tok rozumowania, czemu rozpisałem drugi warunek?
10 lut 22:51