twierdzenie sinusów i cosinusów
salamandra: W trójkącie naprzeciw boków o długosciach a i b leżą kąty o miarach odpowiednio α i β. Wykaż,
| a+b | | sinα+sinβ | |
że w trójkącie tym prawdziwy jest związek |
| = |
| |
| b | | sinβ | |
z tw. sinusów
a*sinβ= b*sinα
a*sinβ=b*sinα
| b*sinα*sinα+a*sinβ*sinβ | |
| | sinβ*sinα | |
| |
|
| = |
| | |
| b*sin2α+a*sin2β | |
| | sinβ*sinα | |
| |
= |
| = |
| | |
| b*sin2α+a*sin2β | | sinα | |
|
| * |
| , |
| sinβ*sinα | | a*sinβ | |
no i w tym miejscu utknąłem, mam wrażenie, że w ogóle w złą strategię objąłem
10 lut 20:45
Saizou :
a nie łatwiej
z tw. sinusów masz
a | | b | | a | | sinα | |
| = |
| → |
| = |
| |
sinα | | sinβ | | b | | sinβ | |
i kończymy zadanie
10 lut 20:52
salamandra: No tak

A z tego mojego idzie coś na sile wyskrobać?
10 lut 21:08
Saizou :
a uzależniłeś od b
b uzależniłeś od a
i będzie w kółko robić to samo, trochę nie tędy droga
10 lut 21:20
Mila:

Za bardzo skomplikowałeś, nie możesz wyrażać a i b za pomocą a i b.
Stosujesz zasadę ignotum per ignotum.
===========================
Z tw sinusów:
a+b | | 2R sinα+2R sinβ | |
| = |
| ⇔ |
b | | 2R sinβ | |
cnw
10 lut 21:27
salamandra: Dzięki
10 lut 21:54