urny
prawdopodobienstwo:
Mamy dwie nierozróżnialne urny. W pierwszej urnie jest 21 kul czarnych. W drugiej urnie jest 15
kul czarnych i 6 kul białych. Wybraliśmy losowo urnę,
a następnie wylosowaliśmy z niej dwie kule (bez zwracania). Okazało się, że obie wylosowane
kule są czarne. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowania dokonywaliśmy z urny, w której
wszystkie kule są czarne?
10 lut 20:28
Leszek: Narysuj " drzewo "
10 lut 20:45
Mila:
Bayes
| | 1 | | 1 | |
P(CC/U1) = |
| *1= |
| −prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych, |
| | 2 | | 2 | |
gdy wylosowano U
1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(CC/U2)= |
| * |
| = |
| −prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych, |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
gdy wylosowano U
2
| | P(CC/U1) | | | | 2 | |
P(U1/CC)= |
| = |
| = |
| |
| | P(CC) | | | | 3 | |
10 lut 21:16