matematykaszkolna.pl
Kombi na to ryka Gat: Proste zadanie, dla mnie za mądre. Iloma sposobami można rozdzielić cztery nagrody pomiędzy trzech pracowników? Zrobiłem tak: x=liczba przypadków Nagrody może otrzymać: − jeden pracownik: x=3 − dwóch pracowników:

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

wybieram dwóch pracowników z trzech:

i rozpisuję przypadki ile każdy z nich może dostać nagród: 4,0 − odrzucam bo to jest już w 1 myślniku 3,1 2,2 1,3 0,4 − odrzucam bo to jest już w 1 myślniku

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

x=
* 3

− trzech pracowników: rozpisuję przypadki: 4,0,0 − odrzucam bo to jest już w 1 myślniku 3,1,0 − odrzucam bo to jest już w 2 myślniku 2,2,0 − odrzucam bo to jest już w 2 myślniku 2,1,1 1,2,1 1,1,2 0,2,2 − odrzucam bo to jest już w 2 myślniku 0,1,3 − odrzucam bo to jest już w 2 myślniku 0,0,4 − odrzucam bo to jest już w 1 myślniku x=3

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

Wynik: 3 *
* 3 * 3

Co mi daje poprawny wynik 81. Ale można to zrobić dużo szybciej wariacją z powtórzeniami: 34. Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić. Czytałem różne rozwiązania bez skutku. Ktoś pomoże? Według definicji: Liczba sposobów,na które z trzech pracowników można utworzyć ciąg składający się z czterech nagród to 34. a,b,c to pracownicy, nagrody to I,II,III,IV Mam trzy ciągi: a={} b={} c={} Każdy może mieć zero lub więcej nagród. Ktoś ma może prostsze wytłumaczenie?
10 lut 20:18
jc: Na każdej nagrodzie piszesz imię jakiegoś pracownika. Na ile sposobów możesz to zrobić?
10 lut 20:29