Kombi na to ryka
Gat: Proste zadanie, dla mnie za mądre.
Iloma sposobami można rozdzielić cztery nagrody pomiędzy trzech pracowników?
Zrobiłem tak:
x=liczba przypadków
Nagrody może otrzymać:
− jeden pracownik: x=3
− dwóch pracowników:
| | | |
wybieram dwóch pracowników z trzech: | |
| | |
i rozpisuję przypadki ile każdy z nich może dostać nagród:
4,0 − odrzucam bo to jest już w 1 myślniku
3,1
2,2
1,3
0,4 − odrzucam bo to jest już w 1 myślniku
− trzech pracowników:
rozpisuję przypadki:
4,0,0 − odrzucam bo to jest już w 1 myślniku
3,1,0 − odrzucam bo to jest już w 2 myślniku
2,2,0 − odrzucam bo to jest już w 2 myślniku
2,1,1
1,2,1
1,1,2
0,2,2 − odrzucam bo to jest już w 2 myślniku
0,1,3 − odrzucam bo to jest już w 2 myślniku
0,0,4 − odrzucam bo to jest już w 1 myślniku
x=3
Co mi daje poprawny wynik 81.
Ale można to zrobić dużo szybciej wariacją z powtórzeniami: 3
4.
Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić. Czytałem różne rozwiązania bez skutku. Ktoś pomoże?
Według definicji: Liczba sposobów,na które z trzech pracowników można utworzyć ciąg
składający się z czterech nagród to 3
4.
a,b,c to pracownicy, nagrody to I,II,III,IV
Mam trzy ciągi:
a={}
b={}
c={}
Każdy może mieć zero lub więcej nagród.
Ktoś ma może prostsze wytłumaczenie?