Rownanie
Kuba152: Znajdź x
x2 + x + 12√x + 1 = 36
10 lut 20:08
jc: x=3 jest rozwiązaniem.
Dla x≥0 wyrażenie po lewej stronie rośnie, więc 3 to jedyne nieujemne rozwiązanie.
Jeśli −1≤x≤0, to po lewej stronie mamy nie więcej niż niż 1+12=13, a to za mało.
Mamy więc tylko jedno rozwiązanie: x=3.
10 lut 20:24
Kuba152: Dzięki !
10 lut 20:28
Leszek: x(x+1) +12√x+1 = 36
x+1= t2 ⇒ x= t2 −1
Czyli
(t2 −1)*t2 +12 t = 36
t4 − t2 +12t −36 = 0, wielomian
W(2) = 16 −4 +24 − 36 = 0
i dalej wedlug schematu Hornera !
10 lut 20:34
Mariusz:
No fajnie ale wtedy będzie miał wielomian trzeciego stopnia
t
4 − t
2 +12t −36 = 0
t
4 − t
2 +12t −36=(t
2−pt+q)(t
2+pt+r)
t
4 − t
2 +12t −36=t
4+pt
3+rt
2−pt
3−p
2t
2−prt+qt
2+pqt+qr
t
4 − t
2 +12t −36=t
4+(q+r−p
2)t
2+(pq−pr)t+qr
t
4 − t
2 +12t −36=t
4+(q+r−p
2)t
2+p(q−r)t+qr
q+r−p
2=−1
p(q−r)=12
qr=−36
q+r=−1+p
2
4qr=−144
4qr=−144
| | 12 | | 12 | |
(−1+p2+ |
| )(−1+p2− |
| )=−144 |
| | p | | p | |
p
6−2p
4+145t
2−144=0
1−2+145−144=0
p=1
t
4 − t
2 +12t −36=(t
2−t+6)(t
2+t+6)
t
4 − t
2 +12t −36=(t
2−t+6)(t+3)(t−2)
11 lut 06:44
Mariusz:
W przedostatniej linijce oczywiście będzie
t4 − t2 + 12t − 36=(t2 − t + 6)(t2 + t − 6)
11 lut 06:48
Mariusz:
Ba tutaj można było od razu zauważyć różnicę kwadratów
11 lut 06:50
jc:
= t4 − (t−6)2
11 lut 07:54
Mariusz:
jc właśnie o to mi chodziło ale tę różnicę kwadratów zauważyłem dopiero gdy
rozłożyłem ten wielomian używając współczynników nieoznaczonych
Jeśli chodzi o rozwiązywanie równań czwartego stopnia
metodą współczynników nieoznaczonych to
najlepiej byłoby to równanie najpierw sprowadzić do postaci
y
4+b
2y
2+b
1y+b
0=0
Równanie czwartego stopnia postaci
a
4x
4+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0=0
można sprowadzić do postaci
y
4+b
2y
2+b
1y+b
0=0
przedstawiając wielomian a
4x
4+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0
| | a3 | |
za pomocą sumy potęg dwumianu x+ |
| |
| | 4a4 | |
a następnie dzieląc równanie przez a
4
11 lut 08:30