iloczyn kartezjański
logika:

(1) Niech A ⊆ X, B ⊆ Y . Zapisz (A × B)
c jako sumę iloczynów kartezjańskich.
(2) Załóżmy, że A, B, C i D są niepustymi zbiorami:
(a) Czy z tego, że (A × B) ⊆ (C × D) wynika, że A ⊆ C i B ⊆ D?
(b) Pokaż, że jeśli A × B = C × D, to A = C i B = D.
(c) Czy z tego, że (A × B) ∩ (C × D) = ∅ wynika, że A ∩ C = ∅ i B ∩ D = ∅?
W (1) zacząłem od skonstruowania przykładowego rysunku. Wynika z niego, że:
(A × B)
c = ((X\A) × Y) ∪ (A × (Y\B))
(2) Zacznijmy od (a):
Wiemy, że (A × B) ⊆ (C × D). Weźmy w takim razie dowolną parę uporządkowaną <a, b> ∊ A × B.
Skoro (A × B) ⊆ (C × D), to <a, b> ∊ C × D. W takim razie wiemy, że a ∊ A i a ∊ C oraz b ∊ B i
b ∊ D. Skoro wzięliśmy dowolną parę uporządkowaną, to elementy tworzące tę parę są dowolne.
Więc widzimy, że dowolny element a ∊ A należy do C, tak samo dowolny element b ∊ B należy do
D. Wobec tego wiemy, że jeśli a ∊ A ⇒ a ∊ C. A to jest równoważne temu, że A ⊆ C. Analogicznie
B ⊆ D.
Teraz spróbujmy (b):
Skoro A × B = C × D, to z zasady ekstensjonalności wiemy, że oba zbiory mają tyle samo
dokładnie takich samych elementów. W takim razie każda para uporządkowana <a, b> ∊ A × B
również należy do zbioru C × D. Wobec tego wiemy, że dowolne a ∊ A również należy do C, więc A
= C. Analogicznie druga równość.
I na koniec (c):
(A × B) ∩ (C × D) = {<a, b>: a ∊ A ∧ b ∊ B ∧ a ∊ C ∧ b ∊ D} = {<a, b>: a ∊ (A ∧ C) ∧ b ∊ (B ∧
D)}. No więc skoro {<a, b>: a ∊ (A ∧ C) ∧ b ∊ (B ∧ D)} = ∅, to chyba musi zajść A ∩ C = B ∩ D
= ∅, bo znowu powołując się na zasadę ekstensjonalności: dwa zbiory są równe, gdy elementy
zbiorów są równe. Ale w zbiorze pustym nie mamy żadnych elementów, więc w zbiorze po lewej
stronie również nie możemy mieć żadnych elementów. Wobec tego jeśli A ∩ C = ∅, to a ∉ A ∩ C.
Analogicznie dla zmiennej b.
Będę wdzięczny za sprawdzenie i wytknięcie błędów
10 lut 19:50
ite: (c) Czy z tego, że (A × B) ∩ (C × D) = ∅ wynika, że A ∩ C = ∅ i B ∩ D = ∅?
Sprawdź dla A={1,2}, C={2,3}, B={♠}, D={♦}.
10 lut 20:49
ite: (1)
(A × B)c = ((X\A) × Y) ∪ (X × (Y\B)) = (Ac × Y) ∪ (X × Bc)
10 lut 20:54
logika: Co do (1), czemu bierzemy X? Chodzi o to, by nie wykorzystać A? Czy może jednak rysunek
wprowadza w błąd? Bo ja to widzę tak, że: ((X\A) × Y) − ten zbiór to zbiór elementów, w
których pierwsza współrzędna z pewnością nie należy do zbioru A. Z kolei w drugim zbiorze
widzę to tak, że na pierwszej współrzędnej mam elementy należące do A, ale za to na drugiej
współrzędnej mam elementy, które nie należą do B.
10 lut 21:14
logika: Co do (c):
A × B = {<1, ♠>, <2, ♠>}
C × D = {<2, ♦>, <2, ♦>}
No i tutaj część wspólna będzie pusta, a zbiory nie bardzo, więc dowód do bani. Można prosić o
jakiś jego szkic lub pomysł?
10 lut 21:17
logika: Hm, więc tak nieśmiało wnioskując, to wystarczy, by tylko jeden z przekrojów był pusty?
10 lut 21:21
ite:

20:54 OK, jak narysowałam rysunek "po swojemu", to już widzę, że obie sumy są równe.
(A
c × Y) ∪ (X × B
c)=((X\A) × Y) ∪ (A × (Y\B))
10 lut 21:30
ite: (c) Wystarczy podanie jednego kontrprzykladu, żeby wykazać, że takie twierdzenie nie jest
prawdziwe.
10 lut 21:36
logika: (c) Wiem, tylko jak widzisz: nie widziałem, że jest to fałszywe. Więc ciężko, bym wymyślał
kontrprzykład próbując udowodnić coś, co prawdziwe nie jest
10 lut 21:49
logika: A co z (a) oraz (b)?
10 lut 21:49
ite: Nie rozumiem zapisów w (c) ale podejrzewam, że 19:50 nie wziąłeś pod uwagę praw de Morgana.
10 lut 21:59
logika: Tam pod koniec w (c) chodziło mi o to, że gdyby a ∊ A ∩ C oraz A ∩ C = ∅, to wtedy a ∊ ∅. I to
w sumie daje sprzeczność.
10 lut 22:12
ite: 21:21 dobry pomysł
a i b przemyślę już jutro
10 lut 22:13
logika: Okej, bardzo dziękuję za Twój czas poświęcony tutaj
10 lut 22:17