Aksjomat
Wolfik: | | ax+3 | |
Do wykresu funkcji f(x)= |
| , gdzie a,b>0 należą punkty A(1,−1) B(3/2a,−3). Wtedy: |
| | x−b | |
a,b=?
10 lut 19:04
ite: Wyznacz dziedzinę tej funkcji.
a i b oblicz, wstawiając do wzoru funkcji współrzędne pkt. należących do jej wykresu.
10 lut 19:24
10 lut 19:36
10 lut 20:02
ite: drobna poprawka i masz dwa równania z dwiema niewiadomymi
10 lut 20:07
Wolfik: −3(1/2a+4)=3/2a2+3
3/2a2+3/2a+15=0
a2+a+10=0 i delta mniejsza od 0
gdzie zrobiłem błąd?
10 lut 20:20
ite: u mnie a2+a−6=0
10 lut 20:35
Wolfik: ok wyszło mi, dziękuję
10 lut 21:36