kule
prawdopodobienstwo:
W urnie znajduje sie 10 kostek do gry: 9 zwyczajnych i jedna magiczna.
Przy rzucie magiczna kostka zawsze wypada szóstka. Wylosowalismy z urny jedna kostke
i rzucilismy nia. Okazało sie, ze wypadła szóstka. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze przy
ponownym rzucie ta sama kostka znowu wypadnie szóstka?
Jakie to jest prawdopodobienstwo warunkowe czy calkowite?
10 lut 17:01
prawdopodobienstwo: ?
10 lut 19:47
ford:
jakieś dziwne właśnie
zakładam że magiczna kostka ma sześć ścianek i na każdej z nich mamy sześć oczek
użyjmy konwencji (nr kostki ; liczba oczek w 1 rzucie ; liczba oczek w 2 rzucie)
i niech magiczna kostka ma nr 10
Używając tej konwencji mamy następujące możliwe sytuacje (uwzględniające szóstkę w 1 rzucie):
(1;6;1), (1;6;2), (1;6;3), (1;6;4), (1;6;5), (1;6;6)
(2;6;1), (2;6;2), (2;6;3), (2;6;4), (2;6;5), (2;6;6)
(3;6;1), (3;6;2), (3;6;3), (3;6;4), (3;6;5), (3;6;6)
(4;6;1), (4;6;2), (4;6;3), (4;6;4), (4;6;5), (4;6;6)
... ... ... ...
(9;6;1), (9;6;2), (9;6;3), (9;6;4), (9;6;5), (9;6;6)
(10;6;6), (10;6;6), (10;6;6), (10;6;6), (10;6;6), (10;6;6)
wszystkich możliwych wyników jest 60
sprzyjających (z dwiema szóstkami na końcu) jest 15
10 lut 21:32
Blee:
nie zgodzę się z rozwiązaniem ford'a
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
P(A) = |
| *1 + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 12 | |
Ponieważ wiadomość o tym, że wypadała 6'stka wypadła w pierwszym losowaniu oznacza, że mamy aż
50% szansy (6 z 12 sprzyjających możliwości), że jest to 'magiczna kostka'.
10 lut 22:04
Pytający:
"Jakie to jest prawdopodobienstwo warunkowe czy calkowite?"
Zależy, jak to sobie umodelujesz.
Podaję rozwiązanie z jeszcze innym wynikiem niż u przedmówców:
A // w pierwszym rzucie wypadła szóstka
B // w drugim rzucie wypadła szóstka
| | P(A ∩ B) | | | | 1 | |
P(B|A) = |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 2 | |
Blee, wypadnięcie szóstki na magicznej kostce jest 6−krotnie bardziej prawdopodobne niż na
| | 6 | |
zwykłej, więc magiczna kostka wypadła z prawdopodobieństwem |
| = 40%. |
| | 9 + 6 | |
I wtedy z całkowitego wychodzi to samo:
| | 1 | |
0,4 * 1 + 0,6 * |
| = 0,5 |
| | 6 | |
10 lut 22:27
Blee:
tfu ... głupotę napisałem
Ustalamy proporcję zdarzenia 'wylosowaliśmy magiczną kostkę':
| 1/10 | | 6 | |
| = |
| |
| 1/10 + 9/10*1/6 | | 15 | |
| | 6 | | 9 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| *1 + |
| * |
| = |
| (6 z 15 sprzyjających możliwości na |
| | 15 | | 15 | | 6 | | 2 | |
'magiczną kostkę' )
10 lut 22:29