matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
macierze
kol:
Podac przykład takich macierzy kwadratowych A i B rozmiaru 2×2
1 0
0 1
o współczynnikach rzeczywistych, ze A
2
=B
2
=(AB)
4
=
≠(AB)
2
.
10 lut 16:58
jc:
1 0
0 −1
A=
0 1
1 0
B=
A
2
=B
2
=I
0 1
−1 0
AB=
(AB)
2
=−I ≠ I (AB)
4
=I
10 lut 17:12