Dla jakiej wartości parametru m równanie nie ma rozwiązań ?
Mikolaj: 2/(mx−2)=1/(9x−m)
10 lut 16:21
Leszek: | 2 | | 1 | |
| = |
| ⇒ 18x −2m = mx− 2 ⇒ x(18 − m) = 2m−2 |
| mx−2 | | 9x −m | |
Zalozenia : mx≠ 2 i 9x ≠ m
1) dla m =18 , rownanie jest sprzeczne , bo x*0 = 34
2) dla m ≠ 18 , rownanie ma jedno rozwiazanie x= ....
10 lut 20:43
janek191:
| 2 | | 1 | | 2 | | m | |
| = |
| x≠ |
| i x ≠ |
| |
| m x −2 | | 9 x − m | | m | | 9 | |
2*( 9 x − m) = m x −2
18 x − 2 m = mx − 2
(18 − m)*x = 2 m − 2
Odp. m = 18
10 lut 20:49
ite: | | 2 | |
janek czy zapisując warunek mx≠ 2 w ten sposob x≠ |
| , nie odrzucasz m=0 dla którego |
| | m | |
równanie ma rozwiązania?
10 lut 21:05
Leszek: Dla m = 0 , x = − 1/9, jedno rozwiazanie
10 lut 21:07
ite: Wiem, że jest jedno rozwiązanie (a pytają, kiedy nie ma żadnego),
ale zapis x≠ 2/m narzuca dodatkowy warunek, że m≠0 nie wynikający z treści zadania i o to mi
chodzi.
10 lut 21:15