pierwiastki równania
usher: Jak wyznaczyć pierwiastki równania: 2x3−28x+√3−1=0
10 lut 13:58
Blee:
A skąd masz takie równanie

Jaka jest DOKŁADNIE treść zadania
10 lut 14:40
usher: Wyznaczyć współrzędne x
0 punktów w których styczna do wykresu f.
| | 1 | | π | |
f(x)= |
| x4−9x2+√3x+4√7,tworzy kąt = |
| z dodatnia częścią osi OX |
| | 2 | | 3 | |
10 lut 15:06
Jerzy:
Naucz się człowieku liczyć pochodne, a nie wrzucaj brednie.
10 lut 15:10
10 lut 15:10
Blee:
f'(x) = 2x
2 −
18x +
√3
| | π | |
skoro ma tworzyć kąt |
| to znaczy, że f'(x0) = √3 (bo tg(π/3) = √3) |
| | 3 | |
czyli:
√3 = 2x
2 − 18x +
√3 −> 2x
2 − 18x = 0 −> 2x(x − 9) = 0
skoro masz zadane, że kąt ma być z DODATNIĄ częścią osi OX, to x
0 = 9
f(9) = ....
i masz współrzędne punktu
10 lut 15:11
usher: Coś źle zrobiłam?
10 lut 15:12
Blee:
zrobiłem błąd:
√3 = 2x3 − 18x + √3 −> 2x(x2−9) = 0 −> x0 = 3 (jedyna możliwość ... później
trzeba sprawdzić czy faktycznie styczna przecina dodatnią część osi OX)
10 lut 15:13
usher: Źle tangens policzony
10 lut 15:13
usher: Dziękuję
10 lut 15:14
Jerzy:
@Bleee , zła pochodna.
10 lut 15:38