Przekształcenia afiniczne
Rothko: W przestrzeni E2 znaleźć prostą k przechodzącą przez punkt A(1,1), której obraz poprzez
przekształcenie afiniczne f: y1 = −2x1 − x2 −2, y2 = x1 − x2 − 1 również przechodzi
przez punkt A$.
Mam wskazówkę, że prosta k będzie przechodziła przez punkty A oraz f−1(A) ale nie do końca
wiem dlaczego
10 lut 13:18
jc:
P leży na prostej AB oznacza, że dla pewnego t: P=tA + (1−t)B.
Jeśli f jest przekształceniem afinicznym, to f(P)=t f(A) + (1−t)f(B).
Jeśli B=f−1(A), to mamy f(P)=tf(A) + (1−t)A, co oznacza, że f(P) nadal należy
do prostej AB (oczywiście ma to sens tylko, jeśli f(A)≠A), inaczej nie mamy prostej).
10 lut 14:22