stereometria
asd:

Nie prosze o rozwiazanie,tylko naprowadzenie czy moj sposob jest ok

Podstawa ostrosłupa jest trójkat prostokatny o kacie ostrym α i przeciwprostokatnej długosci a.
Wszystkie sciany boczne ostrosłupa sa nachylone do płaszczyzny podstawy pod katem β.Wykaz, ze
| a2sin2α(cosβ+1) | |
pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa jest rowne |
| |
| 4cosβ | |
Powiedzmy,ze ten okrag jest wpisany.
Niech ∡BAC = α
Po zastosowaniu zaleznosci na sin i cos w ΔABC
AB = acosα
BC = asinα
| asinα+acosα−a | |
Wiec r okregu wpisanego w ten trojkat bedzie wynosilo r = |
| |
| 2 | |
I z ΔSOD np z zaleznosci cosβ wyznaczam h w ΔBCS,analogicznie do reszty scian bocznych?