wykres cos2x itp
kers02: czesc, mam może głupie pytanie, ale mam problem. Potrzebuję rysować wykres sin2x, cos2x, 2sinx
itp itd, w jaki sposób to rozróżnic? kiedy będzie wykres ścisnięty na argumentach kiedy
rozciągniety, lub na wartościach? Pomocy plz
8 lut 23:58
Szkolniak: f(x)=2sinx − zbiorem wartości tej funkcji jest przedział <−2;2>, okresem funkcji jest 2π
g(x)=sin2x, zbiorem wartości funkcji jest przedział <−1;1>, okresem funkcji jest π
9 lut 00:41
kers02: ale jak do tego dojść? bo chyba nie uczyc sie na pamiec..
9 lut 00:46
Szkolniak: dwie zasady do zapamiętania i tyle

'zmiany' w argumencie odpowiadają za zmiany w okresie podstawowym funkcji:
niech f(x)=sin(ax), a≠0
| | 2π | |
wtedy okresem podstawowym funkcji f jest |
| (analogicznie z cosinusem) |
| | a | |
co do g(x)=2*sinx, jest to funkcja sinus pomnożona przez 2, zatem zbiór wartości funkcji
y=sinx zostaje pomnożony przez 2
9 lut 00:53
Leszek: Zeby ustalic wykres np. y = sin(2x) , najszybciej znajdz miejsca zerowe wykresu
sin(2x) = 0 ⇒ 2x = kπ ⇒ x= kπ/2
sin(3x) = 0 ⇒ 3x= kπ ⇒ x= kπ/3
Itd......
9 lut 13:28